torsdag 10 september 2009

Projektplan, första inlägget!

Hej!
I vintras kom vi på idéen att göra vårt projektarbete i Taizé. För er som inte vet vad Taizé är så är det ett kloster i mellersta Frankrike. Där ska vi spendera en vecka i höst för att göra en dokumentärfilm. Här nedan kan ni läsa vår projektplan.

Projektplan:

Arbetsgrupp: Sandra Bergius och Malin Ekström, NTI-gymnasiet media, Göteborg.

Bakgrund: Vi har varit och besökt klostret i Taizé två gånger tidigare och funnit att det är en fantastisk plats där ungdomar från olika delar av världen kan mötas. Det är en av få platser i världen där människor från många länder och kulturer får komma på besök och uppleva gemenskapen. Taizé är ett kloster som leds av ett hundratal bröder från många olika länder, de vill verka för fred och ökad förståelse mellan länder. Folk reser till Taizé för att få uppleva och utforska sig själva och sin tro. Det finns en kyrka på kosterområdet där alla samlas i bön tre gånger om dagen, det är inte som i en vanlig kyrka utan i Taizés kyrka ryms flera tusen personer åt gången. Bönestunderna består mest utav sånger som finns översatta på många olika språk. Det är enkla melodier som samtidigt är mycket vackra. Bröderna i Taizé har valt att leva tillsammans hela sitt liv i celibat, med gemenskapsliv och enkel livsföring.

Mål: Vi vill visa unga människor att det finns en plats där folk från olika länder kan träffas och förstå varandra, att vi människor inte är så olika som många tror. Taizé är en plats som verkar för fred och kärlek och vi vill hjälpa dem att sprida budskapet. Vi vill visa hur människor lever där, hur bröderna lever, vad man gör, hur en dag ser ut för bröderna respektive besökarna och framför allt fånga den fantastiska stämning och känsla som råder där.

Tillvägagångssätt: Eftersom att vi går sista året på medieprogrammet med inriktning rörlig bild så vill vi göra en dokumentärfilm om Taizé. Vi har tänkt att den ska vara ungefär 20-30 minuter lång och vi vill gärna bygga filmen på vackra bilder, stämningsfullt ljud och intervjuer med olika personer. Vi vill intervjua några av bröderna, bland annat priorn Broder Alois och den enda svenska, Broder Johan, vi vill även intervjua några besökare från olika länder och kulturer. Vi hoppas kunna få tillstånd att filma inuti kyrkan under bönestunder, vi ska be om tillstånd inom en snar framtid. Vi ska klippa ihop materialet när vi kommit hem från resan på de lektioner som vi har avsedda för projektarbete. Vi tror att med allt som Taizé kan erbjuda så kommer det att bli en riktigt bra film.

När den är klar: Då har vi tänkt skicka in den till olika dokumentär-tävlingar och försöka erbjuda den till olika teveprogram som till exempel västnytt eller tv 4 väst eller liknande mindre kanaler som skulle vilja ha den. Vi har även tänkt att församlingar ska kunna använda den som material till grupper som ska resa till Taizé, konfirmander eller liknande. Vi vill gärna att den ska få nå ut till många människor. Vi ska även hålla en filmvisning i Björlanda församling, där vi även berättar om vår resa och vårt projekt.


Inom kort kommer mer information om hur vi fick idéen och hur vi har arbetat fram tills nu.

Puss och Kram

-Sandra och Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar